Alegeri prezidențiale în Franța, rezultate finale primul tur

Alegeri prezidențiale în Franța, rezultate finale primul tur
joi, 14 aprilie 2022 Partidul Forța Națională
In Știri
DISTRIBUIȚI

Alegeri prezidențiale în Franța, rezultate finale primul tur

Macron câștigă primul tur cu 27,85%, urmat de Marine Le Pen cu 23,15%

Preşedintele în funcţie, centristul Emmanuel Macron, s-a plasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidenţiale de duminică din Franţa, obţinând 27,85% din voturi şi devansând-o pe Marine Le Pen (23,15%), candidata Rassemblement National – RN, cu care se va întâlni în turul al doilea, conform rezultatelor finale comunicate luni de Ministerul de Interne.

După numărarea tuturor buletinelor de vot, pe locul al treilea din cei 12 candidaţi s-a situat Jean-Luc Mélenchon (stânga radicală) cu 21,95% din opţiuni.

În urma acestor rezultate, turul al doilea, programat pe 24 aprilie, va fi o reeditare a finalei din 2017, când Macron a câştigat în faţa Marinei Le Pen. Acum însă situatia este complet diferită. Felul în care au votat alegătorii în primul tur din acest an al alegerilor prezidențiale din Franța reflectă o preferintă a alegătorilor pentru partidele nationaliste, suveraniste, sătui de eșecurile politicienilor de centru.

Rata de participare la scrutinul de duminică a fost de 73.69%, ceea ce înseamnă un absenteism de 26,31% dintre alegători, cel mai ridicat pentru un prim tur al prezidenţialelor după nivelul consemnat în 2002, de 28,4%.

Potrivit cifrelor din 2022, majoritatea francezilor (aproximativ 58,21%) au optat la primul tur de scrutin pentru un partid de nationalistă de stânga sau de dreapta, în timp ce doar 41,79% din votanți au preferat un partid de centru. În situaţia in care acest trend se păstrează şi in turul doi, Marine Le Pen va fi noul preşedinte al Franţei, acest lucru fiind un puternic semnal pentru toţi cetăţenii europeni că acum este momentul ca adevărații patrioți să preia conducerea în Franța și in toate ţările din Europa!

Bonne chance aux élections !

Marine Le Pen, présidente !

 

 

Marine-Le-Pen-Presedinte
DISTRIBUIȚI